Koen Schuurmans
Image default
Auto's en Motoren

Bereik en snelheid: Hoe krachtig zijn e-scooters?

De prestaties van de batterij van een elektrisch aangedreven voertuig worden met verschillende waarden aangegeven. Het wattage staat voor de energieopbrengst die het voertuig uit het stopcontact haalt. Dus als je een voertuig met een hoog wattage koopt, koopt je in principe een product dat krachtiger is, maar ook meer elektriciteit nodig heeft bij het opladen. Voor het werkelijke e-scooter vermogen (snelheid) is de voltspecificatie bepalend; het bereik kan worden geschat aan de hand van de ampèrespecificatie en dus de capaciteit van de accu.

  

 

Rijden op een elektrische scooter: Informatie over verzekering & helmplicht

E-scooters mogen alleen in het openbaar verkeer worden bestuurd als er voldoende aansprakelijkheidsverzekering voor het voertuig is afgesloten. Een duidelijk zichtbare, geldige kenteken plaat moet aan de scooter zelf worden bevestigd. Wie zonder geldige verzekering op de openbare weg met een e-scooter rijdt, moet een boete verwachten. Dit geldt ook als er geen verplicht certificaat beschikbaar is. Helmen zijn niet nodig voor elektrische scooters. Toch is het voor je eigen veiligheid aan te raden om ook bij lagere snelheden een geschikte veiligheidshelm te dragen. Ons e-scooter ervaringsverslag kort na de introductie van elektrische tweewielers in Amsterdam liet ook zien dat je zonder helm niet veilig bent, vooral als je in het centrum van de stad rijdt.
 

Informatie over e-scooter fabrikanten, modellen en prijzen

De prijs voor gemiddelde elektrische scooters met hoge prestaties voor volwassenen begint bij ongeveer 500 euro, afhankelijk van het model en de uitrustingskenmerken. Modellen met een hogere kilometerstand of een grotere actieradius, die ook als voertuig voor pendelaars kunnen worden gebruikt, liggen in een prijsklasse tussen 1.000 en 2.400 euro. De markt voor elektrische scooters groeit en daarmee de vraag. Veel merken zijn nog grotendeels onbekend of beginnen zich net op de markt te vestigen.