Koen Schuurmans
Image default
Afvalverwerking

Waarom moet je echt geen afval op straat gooien?

Het weggooien van afval op straat is echt niet goed voor de natuur. De natuur kan niet alle stoffen altijd verteren. Helemaal plastic is moeilijk verteerbaar. Gooi daarom altijd jouw afval in een prullenbak weg. Heb jij altijd last van veel te veel afval en kan je het nergens meer kwijt? Schakel dan de containers van Renewi in. In Rotterdam en allerlei andere steden kan je gebruik maken van hun diensten. 

Het beschadigd de bodem van de natuur

Zwerfafval is heel schadelijk voor de natuur en milieu. Door het afval kan de bodem zelf vervuilen. Dit is niet gunstig. Helemaal voor de boeren. Als hun grond vervuilt wordt, kuinnen er geen veeteelt meer geproduceerd worden. Daarnaast kunnen dieren zwerfafval ook zien als voedsel. Plastic en andere materialen kunnen giftig zijn voor dieren. Het is zelfs zo erg dat dieren hieraan dood kunnen gaan. Gooi je toch afval op straat, dan kan je hier zelfs een forse boetes voor krijgen. Het is verboden om afval op straat weg te gooien. Gooi plastic bekers, blikjes en papiertjes gewoon weg in de prullenbak. 

Fruit en groenten op straat deponeren

Het deponeren van fruit en groenten op straat is niet zo erg. Dit wordt door de natuur verwerkt. Vogels en andere dieren zien dit ook als voedsel om te eten. Het wordt alleen niet aangeraden om in je eigen tuin een stuk fruit of groenten te gooien, want dan krijg je een hoop ongedierte. Een appel kan je prima weggooien in de bosjes. Bacteriën en schimmels regelen voornamelijk de vertering ervan. Groenten en fruit zijn niet moeilijk te verteren. kauwgom daarentegen is heel moeilijk om te verteren. Dit kan tientallen jaren duren doe dit daarom ook niet. 

plastic soep

Gooi ook vooral niks weg in een zee, rivier of meer. Het afval en voornamelijk plastic kan zeer gevaarlijk zijn voor de dieren die erin leven. Plastic en ander afval kan voor plastic soep zorgen. Dieren kunnen hier in verstrikt raken en zelfs overlijden. Gooi daarom ook nooit zwerfafval weg in het water. Hier wordt het sowieso al moeilijk verteerd. Gooi daarom altijd jouw afval weg in een prullenbak of container. Zo draag je ook bij aan een beter milieu.