Koen Schuurmans
Bedrijven

In mijn omgeving heeft niemand een lening…

Vraag eens op een verjaardagsfeestje wie er een lening heeft en de kans is klein dat er iemand zijn of haar hand opsteekt. Toch waren er op 1 januari 2019 10,8 miljoen geregistreerden in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van Bureau Krediet Registratie (BKR).

En in uw omgeving is niemand met een lening? Waarschijnlijk wel, maar mensen steken hun hand niet op omdat ze zich ongemakkelijk voelen als zij ervoor uitkomen dat ze een lening hebben. Maar dat is nergens voor nodig, als u maar verstandig geld leent. 

Help, ik sta bij BKR geregistreerd!

Het is een misvatting dat het bij voorbaat slecht is om bij BKR geregistreerd te staan. Het CKI geeft inzicht om ervoor zorgen dat Nederlanders geen onverantwoordelijke leningen afsluiten en daardoor een zorgeloos leven kunnen leiden.

Op 1 januari 2019 had 6,6% van alle geregistreerden een betalingsachterstand. Dit betekent dat ruim 90% van de kredieten die geregistreerd staan, gezond zijn. Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat ze geregistreerd staan of een lening hebben. Dat komt doordat ze er niet van op de hoogte zijn welke producten er in het CKI staan.

Wanneer staat u geregistreerd bij BKR?

Als u een lening afsluit met een kredietbedrag hoger dan 250 euro, is de kredietverstrekker verplicht om dit aan BKR door te geven. Dit noemen we een positieve registratie. We zetten ze allemaal voor u op een rij:

  • Doorlopend krediet of een Persoonlijke lening.
  • Kredietlimiet op betaalrekening. Dit noemen we in de volksmond roodstaan.
  • Creditcard met de mogelijkheid om in meerdere termijnen te betalen.
  • Uitgestelde betaling; koop nu, betaal later.
  • Private lease.
  • Toestelkrediet van een telecom aanbieder.

Er ontbreken in dit rijtje twee belangrijke kredieten, namelijk de studielening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en hypotheken. Een studielening van DUO staat niet geregistreerd bij BKR. En een hypotheek wordt pas gemeld bij een achterstand. Als u op uw hypotheek een betalingsachterstand hebt van meer dan drie maandtermijnen, krijgt u namelijk een negatieve registratie.

Welke financiële aspecten spelen een rol bij mensen die een lening afsluiten en waar lenen ze voor?

Uit onderzoek bij Nibud blijkt dat men bij hun keuze voor een lening vooral kijkt naar het rentepercentage, het bedrag dat ze willen lenen en de maandelijkse aflossing. Mensen lenen het vaakst geld voor een auto, motor, boot of caravan. Op de tweede plaats staat een verbouwing of renovatie.

Hebt u een lening of wilt u een lening aangaan? Betaal altijd op tijd, zo zorgt u ervoor dat uw BKR-registratie positief blijft. Een verantwoorde lening is in het belang van uzelf. Kijk hoeveel geld u kunt lenen bij Directa.nl.

https://www.directa.nl/lening-berekenen/bereken-hoeveel-u-kunt-lenen