Koen Schuurmans
Image default
Sport

Geschiedenis van de keepershandschoenen

Keepershandschoenen zijn niet weg te denken bij een keeperstenue. Ze zijn bedoeld om de doelman extra grip te geven op de bal waardoor hij deze beter kan vangen en vasthouden. Een dikke schuimlaag onder een oppervlakte van latex zorgt voor demping en de benodigde stroefheid. Toch hebben deze handschoenen ook een ontwikkeling ondergaan en zijn ze zeker niet vanaf het begin van de voetbalsport door keepers gebruikt. Handschoenen waren vooral handig om de handen warm te houden tijdens koude wedstrijden. Eenvoudige wollen handschoenen of zelfs tuinhandschoenen waren in gebruik als keepershandschoen. 

Een patent op keepershandschoenen

Het was de Engelsman William Sykes die in 1885 een patent aanvroeg voor zijn huisgemaakte leren handschoenen. Het was een logisch vervolg voor zijn bedrijf die behalve leren zadels ook voetballen fabriceerde. Helaas sloeg zijn idee niet direct aan en duurde het nog een jaar of 40 voordat de keepershandschoenen echt in gebruik werden genomen. De eerste bekende doelman die de handschoenen gebruikte was de Argentijn Amadeo Carrizo. Tussen 1945 en 1970 stond hij bekend als een innovatieve doelman die maar liefst 560 wedstrijden op doel stond.

De keepershandschoen groeit door

De beroemde Engelse doelman Gordon Banks hoorde over de handschoenen van Carrizo en besloot deze ook te gaan dragen tijdens het WK van 1970. Het was een groot succes waardoor ook de gewone amateurkeeper graag keepershandschoenen wilde dragen. Vanaf de jaren 80 werden ze een onmisbaar onderdeel van de keepersoutfit. Enkele merken zoals Uhlsport en Reusch produceerde een prima basishandschoen voor de profs en amateurs. Ze testte vele verschillende materialen waarbij latex foam het beste resultaat gaf voor grip en stroefheid. Dit materiaal is nog steeds het meest gebruikt zonder dat de innovatie uitbleef. Het Fingersave systeem uit de jaren 90 gaf extra bescherming aan de vingers.

Verschillende soorten keepershandschoenen

In de basis zijn er 3 verschillende soorten handschoenen verkrijgbaar. De regular cut zijn handschoenen met platte vingers. De stiknaden bij normale handschoenen zitten aan de zijkant van de vingers. Bij de rollfinger modellen is het latex om de vingers heen gerold. Hierdoor is het vangoppervlakte vergroot waardoor de doelman extra veel grip heeft. Handschoenen met een negative cut zijn te herkennen aan stiknaden die naar binnen toe zijn gericht. Deze techniek zorgt ervoor dat de doelman maximaal contact maakt met de bal en geeft hem veel gevoel bij het vangen en tijdens het uitgooien van een bal.